Recept na vynikající sušenky s vůní a chutí po másle.
Hodnocení
4.6
/ 5 (38x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Vejce1 ks
Máslo160 g
Rum1 lžíce
Žloutek1 ks
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Cukr krupice20 dkg
Kysaná smetana1 lžíce
Hladká mouka 1/2 kg
Na potření
Bílek1 ks
Na ozdobu
Mandle1 balíček
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva a cukr.
Rozdrobíme do ní máslo, přidáme rum, žloutek a vejce rozmíchané ve smetaně.
Nakonec přidáme najemno nastrouhané upražené mandle nebo oříšky. Ze všech ingrediencí zpracujeme hladké pevné těsto.
Těsto na sušenky je možno různě kořenit, například vanilkou, skořicí nebo anýzem. Lze přidat citronovou nebo pomerančovou kůru a místo cukru používáme také med.
Máslové těsto tence rozválíme a vykrajujeme různé tvary sušenek. Můžeme použít různé formičky nebo je krájet nožem či rádýlkem. Můžeme do nich přidávat i nastrouhané oříšky, mandle či kakao.
Plech si vymastíme máslem a sušenky na něj rovnoměrně pokládáme, potřeme je bílkem a zdobíme půlkou mandle.
Troubu si předehřejeme a sušenky pečeme tak dlouho, až jejich povrch dostane zlatavou barvu.
Domácí máslové sušenky necháme vychladnout a podle chuti a fantazie je můžeme dozdobit čokoládou.
Zatim nejlepsi recept co jsem nasla, akorat dam priste min cukru, jsou docela dost sladke.
Vefka
sušenky
Dnes jsem zkoušela tyto sušenky a povedly se!
Dle předchozího komentáře jsem zrovna dala 2 vejce a místo kysané smetany ( tu jsem neměla ) jsem dala sladkou 33% smetanu. Těsto luxusní, moc hezky se s ním pracovalo.
Pekla jsem cca 7 minut, 160°C.
Jiřina Zezulová
Těsto
Sušenky jsou super, jen jsem musela přidat ještě jedno vejce, protože těsto nedrželo po hromadě a pak už drželo krásně.