Jednoduchá příprava domácí majonézy, která se hodí do salátů, nebo i jako příloha zeleninových jídel.
Hodnocení
3.1
/ 5 (163x)
Doba přípravy
10 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Vejce1 ks
Žloutek1 ks
Olivový olej150 ml
Mletý bílý pepř
Citronová šťáva2 lžíce
Postup přípravy
Do mixéru rozklepneme vejce, přidáme žloutek se solí, pepřem a na nejvyšší stupeň umixujeme.
Pravidelným pramínkem přiléváme olej do šlehače tak, aby vznikla hladká majonéza. Nakonec přidáme citronovou šťávu.
Majonézu můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
Domácí majonézu uchováváme vždy v chladu a neskladujeme ji dlouho.
Chci jen dodat, že na chutnou majonézu není radno používat zelený olivový olej, lisovaný z více-méně nezralých oliv. Má totiž docela štiplavou příchuť, kterou sice někteří oceňují, ale v majonéze a potažmo salátu to přece jen není to pravé ořechové.
Z chuťového hlediska se mi jeví řecký olej jako nejlepší, a to i přesto, že rozhodně nevyhrál testy časopisu D-test, či jak se to jmenuje. Pro mne je chuť číslo 1.