Polévka, která nejlépe chutná s čerstvým chlebem nebo dalamánkem.
Hodnocení
3.5
/ 5 (13x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Kmín
Ostatní
Brambory5 ks
Mléko250 ml
Bobkový list4 ks
Nové koření3 kuličky
Mletý pepř špetka
Hladká mouka 2 lžíce
Celý pepř6 kuliček
Kysané zelí1 sklenice
Valašská klobása2 ks
Postup přípravy
Kysané zelí vymačkáme a překrájíme na menší kousky. Vodu ze zelí slijeme do polévkového hrnce a naředíme vodou zhruba do 3/4 litru. Klobásy podélně rozřízneme a nakrájíme na půlkolečka.
Do hrnce s vodou a lákem ze zelí přidáme zelí, koření a nakrájenou
klobásu. Vše společně vaříme do změknutí (asi 30 minut). Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě se solí a kmínem zvlášť v jiném hrnci. Mouku rozmícháme v mléce a vytvoříme tak zásmažku, kterou vlijeme do polévky za stálého míchání. Valašskou kyselicu tak zahustíme. Ještě chvíli provaříme a na závěr přidáme již uvařené kostičky brambor. Nakonec polévku dochutíme
solí a pepřem.
Dobrou valašskou kyselicu servírujeme do talířů, kde ji ještě můžeme podle
chuti přelít smetanou a ozdobit čerstvou petrželkou.
O velikonocích jsme se rekreovali na Valašsku a dala jsem si Valašskou kyselicu v jedné vyhlášené hospůdce. Tak mě nadchla, že jsem doma hned hledala recept na Vašich stránkách, našla jsem jich hned několik.
Dnes jsem ji udělala podle tohoto receptu, je opravdu vynikající, jen brambory jsem uvařila v ní,..přitom vím, že udělají krustu,..ale to mám pro příště.
Opravdu je výborná se lžící šlehačky a trochu posekané petrželky a šnytlíku navrch. Pochutnali jsme si.
amy
Dobrá valašská kyselica
Nevím, ale rozmíchat mouku v mléce a udělat zásmažku, to opravdu neumím.Pošlete mi prosím pracovní postup.