Pórek očistíme a nadrobno pokrájíme ( zelenou i bílou část, není důvod s ním šetřit ).
Do hrnce s vodou pórek vložíme, přidáme drobně pokrájený nebo prolisovaný česnek, pohankové nebo i jiné obilné vločky ( lze je s úspěchem kombinovat ), masox nebo slepičí či zeleninový vývar, drcený kmín, snítku libečku a necháme asi 15 minut povařit.
Dochutíme solí nebo Vegetou, přidáme také pepř. Na závěr dáme do polévky posekané bylinky (petrželka, pažitka, celerová nať, yzop). Lze vyzkoušet téměř kteroukoliv bylinku, ale s mírou.
Krátce povaříme, vyndáme snítky libečku a můžeme polévku podávat. Místo pórku lze použít i mladou kapustu, případně i obojí zkombinovat.
Pokud by byla polévka příliš hustá, lze ji zředit a zároveň zjemnit mlékem nebo smetanou. Zajímavou chuť dodá pórkové polévce i bílý jogurt - nejlépe Selský, ten ale až na talíři.
U této polévky se fantazii meze nekladou. Bude vždy trochu jiná, ale stále dobrá.