Vaření.czReceptyDietní zeleninová polévka po Irsku a Foccica

Dietní zeleninová polévka po Irsku a Foccica

Máte dost polévek plných mouky nebo jíšky? Pak je tady něco pro vás!


3.86x
120 min

Ingredience

200 gmáslo
2 kgbrambory
1 kgcibule
2 lvoda
2 kgkořenová zelenina

podle chuti

sůl
rozmarýn
mletý černý pepř
bujón zeleninový

příloha

tymián
200 mlvoda
100 grajče
200 gdroždí
150 gkapie
parmazán
200 gcukr krystal
30 mlolivový olej
1 kghladká mouka
100 gčerné olivy

Postup přípravy

Dietní zeleninová polévka po Irsku

Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme nadrobno, kořenovou zeleninu na kostky. V hrnci rozpustíme máslo nebo rozehřejeme olivový olej. Vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Přidáme kořenovou zeleninu a za stálého míchání vše dále restujeme asi 15 minut. Pak zeleninu podlijeme vodou. Pozor ale, zelenina by se měla dusit a ne vařit! Směs ochutíme pouze solí, pepřem a lehce zeleninovým bujonem. Zeleninovou směs dusíme asi 45 minut a stále podléváme. Než se udusí zelenina, dáme vařit oloupané brambory, pokud možno je rozvaříme. Brambory scedíme a rozmixujeme jako kaši. Přidáme trochu másla, ale opět je nesolíme! Když je zelenina měkká, téměř rozvařená, přilijeme dostatečné množství vody a necháme zavařit. Do vroucí polévky pomalu přidáváme rozmixované brambory. Polévku lehce povaříme a odstraníme z tepelného zdroje. Nakonec pouze celou polévku rozmixujeme. Čím déle, tím lépe. Polévka bude lehká a nadýchaná. Polévka by měla být hustá. Neměla by obsahovat kousky zeleniny a měla by mít lehce nažloutlou barvu - jako svíčková na smetaně.

FOCCICA - irská buchta k polévce

Do misky vložíme hladkou mouku. Přidáme rajčata naložená v oleji, olej z rajčat, vlažnou vodu, droždí, černé olivy, sůl, cukr, čerstvý rozmarýn, čerstvý tymián a nadrobno nasekané barevné kapie. Vše zamícháme a těsto necháme odpočinout na teplém místě asi 30 minut. Pak těsto rozložíme na pekáč vymazaný olivovým olejem, posypeme parmazánem a osolíme mořskou solí (krystalky). Foccica pečeme na 150 °C asi 15 minut. Povrch musí být zlatavý. Foccica podáváme vždy čerstvé, nakrájené a s horkou polévkou. Nic nezkazíte, když do polévky na talíři nakapete bazalkové pesto.
user-icon

autor thulibuli1

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Dietní zeleninová polévka po Irsku a Foccica

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena