Cibuli a zeleninu očistíme. Maso podle potřeby začistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
Cibuli nakrájíme najemno a spolu s olivovým olejem a kořením dozlatova orestujeme. Přidáme vařící vodu, sůl a necháme vysmahnout. Zeleninu nastrouháme najemno, přidáme k cibulce a společně orestujeme. Vsypeme maso a opět pořádně osmahneme, aby se maso zatáhlo. Pak maso vše podlijeme vínem a necháme ho vyvařit. Guláš podlijeme zbytkem vařící vody a pomalu dusíme do změknutí masa a zredukování vody na polovinu.
Dietní guláš podáváme nejlépe s neloupanou rýží, ale hodí se i těstoviny,brambory,a nebo pro muže kynutý knedlík.
Z vína se alkohol vyvaří, takže ho mohou jíst i děti. Nebo můžeme víno úplně vynechat.