Sváteční recept na českou klasiku - kachnu se zelím a bramborovým knedlíkem.
Hodnocení
4.5
/ 5 (37x)
Chutnalo
1x
Ingredience
Směs
Cukr1 lžíce
Ocet1 lžíce
Brambory1 ks
Cibule2 ks
Kmín1 lžička
Jablko1 ks
Červené zelí1 hlávka
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Příloha
Vejce2 ks
Brambory1 kg
Sádlo1 lžíce
Hrubá mouka320 g
Dětská krupička70 g
Ostatní
Kmín1 lžička
Sádlo1 kg
Kachna1 ks
Na potření
Sádlo2 lžíce
Postup přípravy
Kachnu pečlivě očistíme a rozčtvrtíme. Ve hmoždíři utlučeme kmín a pepř.
Kachnu osolíme a okořeníme ze všech stran a dáme do hrnce. Přidáme sádlo - ideálně kachní, ale lze použít i vepřové. Bude ho třeba tolik, aby byla celá kačena ponořená v sádle.
Kachnu dáme do trouby rozehřáté na 150 °C. Až se kachna i sádlo prohřejí, můžeme snížit teplotu. V sádle se musí dělat bublinky.
Postupně snížíme teplotu na 80 - 90 °C a kachnu pečeme 9 hodin.
Poté kachnu vyjmeme ze sádla a na plechu necháme hodinu vypéct kůži. Kachnu pečeme klidně 5 hodin den dopředu a poté 4 hodiny následující den. Pečeme-li nadvakrát, je nutno opět všechno nejprve prohřát a pak snížit teplotu.
Zelí nakrouháme na tenké nudličky a vaříme s kmínem skoro doměkka. Potom zelí slijeme, ale asi třetinu vody necháme v hrnci. Přidáme na jemno nastrouhanou bramboru a jablko a osolíme. Zelí pozvolna dusíme asi 20 minut. Dochutíme cukrem a octem. Přidáme smaženou cibulku a promícháme.
Do hrnce dáme vařit osolenou vodu na knedlíky. Oloupané brambory vhodného typu A uvaříme v osolené vodě.
Slijeme vodu a v hrnci brambory rozšťoucháme se lžící sádla. Podle potřeby dosolíme. Přidáme vejce, hrubou mouku a krupičku. V hrnci nebo na válu těsto důkladně prohněteme.
Poté knedlíky vytvarujeme a okamžitě dáváme vařit. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Vyjmeme je do pekáče s troškou sádla, aby neosychaly na povrchu.
Desetihodinovou kachnu podáváme s bramborovými knedlíky a vařeným zelím.