Vynikající rychlé lívance v netradiční podobě. Dánské lívance jsou kulaté lívance plněné ovocem nebo čokoládou.
Hodnocení
4.5
/ 5 (42x)
Doba přípravy
35 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce3 ks
Mléko4 dl
Kypřicí prášek do pečiva1/2 balíčku
Cukr krystal1 lžíce
Vanilkový cukr1/2 balíčku
Hladká mouka 220 g
Polohrubá mouka50 g
Náplň 2
Čokoláda1/3 ks
Náplň 1
Cukr krystal
Mražené ovoce1/3 balíčku
Podle potřeby
Máslo na vymazání formy
Postup přípravy
Smícháme sypké ingredience, přidáme vejce, mléko a vše důkladně promícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky.
Lívanečník na dánské lívance důkladně vymažeme máslem. S množstvím másla nemusíme šetřit.
Do každého otvoru dáme 2 vrchovaté lžíce těsta a začneme smažit. Na lívanec přidáme ovoce, čokoládu nebo jinou náplň dle naší fantazie a přikryjeme ještě kouskem těsta. Smažíme při vyšší teplotě tak, aby se rychle vytvořila krusta. Jakmile se vytvoří krusta, lívanec otočíme a teplotu snížíme. Důležité je, aby těsto při prvním otočení uvnitř bylo stále ještě řídké a po otočení steklo. Díky tomu bude lívanec kulatý.
Pokud bychom lívanec otočili příliš pozdě, nebyl by kulatý z obou stran. Po chvilce smažení otočíme znovu a hotové lívance vyjmeme. Při manipulaci s pánví se nepoužívají kovové nástroje, pokud je použijete, dávejte velký pozor, abyste si pánev nepoškodili. Nejvhodnější na otáčení jsou dřevěné hůlky nebo špejle.
Na závěr můžeme dánské lívance dozdobit ovocem, šťávou, čokoládovou polevou, skořicí nebo jen posypat moučkovým cukrem.
Příprava náplně z mraženého ovoce: Do malého kastrolu dáme mražené ovoce a zasypeme cukrem krystal podle chuti. Dáme na plotnu a mícháme, dokud se ovoce s cukrem nespojí a důkladně neprohřeje. Vzniklou šťávu můžeme použít na dozdobení hotových plněných lívanců.