Sušené švestky namočíme do jablečné šťávy a přidáme skořici. Rajčata uvaříme a propasírujeme. Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli oloupeme a vše nakrájíme na kostičky.
Dančí maso nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, zeleninu přidáme k masu a opět opečeme. Přidáme vařená rajčata, bobkový list a jalovec. Přilijeme červené víno, vodu a vaříme asi 1,5 hod.
Uvařené maso a zeleninu vyjmeme, zeleninu propasírujeme do šťávy. Perník nastrouháme, vmícháme do šťávy a necháme rozpustit. Maso vrátíme do perníkové omáčky, přidáme švestky a prohřejeme.
K dančímu guláši se švestkami v perníkové omáčce chutnají nejlépe špecle promaštěné máslem.