Cvilínské řezy

Řezy se švestkovými povidly a krémem z krupice. Recept mám po tetě, poprvé jsem tyto řezy ochutnala před 40 lety.


4.6285x
75 min

Ingredience

krém

0.5 lžičkysůl
250 gmáslo
0.5 lmléko
5 lžickrupice
2 lžícecukr krupice
1 ksbadyán
1 balíčekvanilkový cukr

těsto

1 ksvejce
50 gmáslo
3 lžícemléko
2 lžícemed
150 gcukr moučka
500 ghladká mouka
1 lžičkajedlá soda

poleva

50 gmáslo
200 gčokoláda na vaření
100 mlsmetana ke šlehání
1 kstyčinka Ledové kaštany

náplň

500 gšvestková povidla

Postup přípravy

Ve vodní lázni šleháme nad párou 5 minut cukr moučka, med, máslo, mléko, vejce a jedlou sodu. Přidáme prosátou hladkou mouku a zpracujeme těsto, které rozčtvrtíme.

Vyválíme si čtyři pláty těsta, které upečeme postupně na plechu vyloženém papírem na pečení a necháme je vychladnout.

Na krém si uvaříme krupičnou kaši z mléka, krupice, badyánu, cukru a soli. Krupici necháme zcela zchladnout a vyjmeme badyán. Máslo s vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme po lžících uvařenou krupičnou kaši.

Na polevu přivedeme smetanu k varu, odstavíme, vmícháme rozlámanou čokoládu a čokoládovou tyčinku, až se zcela rozpustí. Přidáme máslo a umícháme hladkou polevu.

Dvě a dvě placky spojíme povidly, které můžeme rozmíchat s 2 lžícemi rumu. Vrátíme na plech povidly spojené dvě placky potřeme je krémem a překryjeme opět pláty spojené povidly. Nakonec potřeme čokoládovou polevou, necháme v chladu odležet 24 hodin a nakrájíme řezy.

Cvilínské řezy podáváme jako výborný moučník s dokonalým spojením krému, povidel a čokoládové polevy.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Cvilínské řezy

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.