Recept na čokoládový dort pro milovníky medvídků ve veganské verzi.
1 ks | banán |
50 g | strouhaná čokoláda |
těsto | |
---|---|
225 g | hladká mouka |
150 g | třtinový cukr |
2 lžičky | kypřicí prášek |
0.8 hrnku | kokosové mléko |
2 lžíce | jablečný ocet |
50 ml | olej |
1 špetka | sůl |
těsto 1 | |
225 g | hladká mouka |
150 g | třtinový cukr |
2 lžičky | kypřicí prášek |
0.8 hrnku | kokosové mléko |
2 lžíce | jablečný ocet |
1 špetka | sůl |
50 ml | olej |
těsto 2 | |
200 g | hladká mouka |
25 g | holandské kakao |
2 lžičky | kypřicí prášek |
0.8 hrnku | kokosové mléko |
2 lžíce | jablečný ocet |
1 špetka | sůl |
150 g | třtinový cukr |
krém | |
500 ml | kokosové mléko |
2 balíčky | čokoládový pudink v prášku |
5 lžic | třtinový cukr |
250 g | rostlinné máslo (Alsan) |
na potření | |
5 lžic | rybízová marmeláda |
na ozdobu | |
1 balíček | marcipán |
Nejdříve si připravíme korpusy. Postupně si připravíme první, následně druhý a nakonec třetí. Postup je u všech stejný. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, kypřící prášek a špetku soli (v kakaovém korpusu přidáme ještě do těsta kakao). Sypké suroviny promícháme a přilijeme olej, mléko a jablečný ocet. Vše metličkou rozmícháme, aby se všechny suroviny propojily a rozpustil se cukr. Takto připravené těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Forma je o průměru 17 cm. Korpus vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 45-50 minut. Před dopečením uděláme test špejlí, zda se na ní těsto nelepí. Po upečení dáme péct ještě zbylé dva korpusy.
Krém připravíme z velmi hustého pudinku a másla. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkové prášky a nalijeme do vroucího mléka. Za stálého míchání metličkou vaříme do velmi husté konzistence a poté stáhneme ze sporáku. Necháme vystydnout a poté po lžičkách přidáváme změklé máslo a mixujeme do krémové konzistence. Připravený krém dáme minimálně na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Když máme vychlazené korpusy a krém, tak můžeme dorty zdobit. Světlý korpus dáme dospod, namažeme rybízovou marmeládou, přidáme trochu čokoládového krému, nastrouhanou čokoládu a přiklopíme kakaovým korpusem. Kakaový korpus namažeme další částí krému, poklademe na kolečka nakrájeným banánem a přiklopíme světlým korpusem. Zbytkem krému pomažeme dort po stranách a na vrchu a jeho povrch stěrkou uhladíme. Dort dáme do lednice a necháme vychladit. Z hnědého a bílého marcipánu vymodelujeme ouška, oči a nos a před podáváním je na dort připevníme. Čokoládový dort Méďa se skvěle hodí na narozeninové dětské oslavy.
Valentýnské pečení: Čokoládový dort s granátovým jablkem krok za krokem
Překvapte na Valentýna svou polovičku a upečte tento výborný čokoládový dort. Krok za krokem to hravě zvládnete.
Halloweenská párty ve stylu: Dokonalý dýňový dort krok za krokem
Máte doma dýni a další polévku z ní už vařit nechcete? Zkuste tento recept na dýňový dort, který můžete použít na halloweenskou oslavu nebo si ho upéct jen tak ke kávě.
autor Jitka Langeová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena