Mouku s kakaem a kypřícím práškem prosejeme do mísy. Máslo necháme změknout. Vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň seškrábneme. Dáme ho do druhé mísy společně s máslem a cukrem. Vyšleháme do pěny. Do máslové pěny zašleháme vejce. Pak snížíme rychlost a do pěny po třetinách zašleháme moučnou směs se lžící smetany. Těsto přendáme na potravinářskou folii, zabalíme a dáme na hodinu vychladit do lednice.
Zatím si nasekáme čokoládu najemno. Po vyzkoušení nedoporučuji použít čokoládu, která má víc jak 60 % kakaové hmoty. Nebo ji namíchat s mléčnou. Původně jí bylo na množství smetany 235 g. Ale přestože čokoládu miluju a přiliš nesladím, přišel mi hotový krém extrémně hořký a přebil chuť kávy. Čokoládu dáme do mísy, která snese vyšší teploty. Do kastrůlku vlijeme smetanu, přidáme kávu, rozmícháme a přivedeme k varu. Vroucí smetanu vlijeme do mísy s čokoládou, necháme asi 2 minuty stát, ať se čokoláda rozpustí a vymícháme hladký krém. Necháme vychladnout.
Odpočinuté těsto rychle prohněteme, položíme mezi 2 archy potravinářské folie a vyválíme obdélník silný zhruba 5 mm. Použila jsem keramickou formu 17 x 27 cm, takže obdélník jsem přizpůsobila tomuto tvaru plus navíc zhruba 3 cm z každé strany na okraje. Dno formy jsem vyložila pečícím papírem. Těsto přesuneme do formy, vytvarujeme okraje. Přebytečné těsto odkrojíme a vyložíme jím třeba misku na tartaletky. Dno hustě propícháme vidličkou. Vložíme do lednice na 30 minut vychladit, nebo do mrazáku.
Předehřejeme si troubu na 175 °C. Vložíme formu s těstem a pečeme podle potřeby 18 - 25 minut, až je těsto upečené. Pak ho necháme vychladnout a opatrně vyjmeme z formy.
Mascarpone promícháme s cukrem a potřeme jím korpus. Čokoládovou hmotu vyšleháme. Naplníme jí cukrářský pytlík a celý koláč ozdobíme. Šlehala jsem hmotu při pokojové teplotě, jak bylo doporučeno, ale moc pěna z ní nebyla. Takže příště ji zkusím šlehat vychlazenou.
Čokoládovo-kávový koláč vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Druhý den je lepší.