Na přípravu těsta šleháme elektrickým ručním šlehačem vejce a cukr v horké vodní lázni po dobu asi 2 minut. Po odstavení ze sporáku vymícháme do krému.
Máslo vyšleháme do pěny a vmícháme do něj krém a rozpuštěnou čokoládu. Polovinu hotového krému dáme stranou pro další postup. Do druhé poloviny krému přimícháme mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a uhladíme. Pečeme při 190 °C asi tak 20 minut.
Upečený korpus vyndáme a vychladíme. Na vychladlý korpus dáme dortovou obruč, nalijeme druhou půlku krému. Necháme vsáknout a vychladíme. Mezitím si připravíme krém na potření ze šlehačky podle návodu na sáčku, vanilkového cukru a likéru. Tímto krémem potřeme čokoládový dort. Dort necháme v chladu ztuhnout.
Čokoládově šlehačkový dort můžeme ozdobit strouhanou čokoládou.