Úžasné čokoládové košíčky plněné krémem. Recept na skvělé vánoční cukroví.
Hodnocení
4.7
/ 5 (37x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Těsto
Cukr70 g
Vejce1 ks
Tuk140 g
Ořechy40 g
Čokoláda na vaření100 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 210 g
Citronová kůra
Krém
Máslo250 g
Rum
Kakao50 g
Salko0.8 konzervy
Na ozdobu
Mandle
Poleva
Čokoláda na vaření100 g
Tuk omega100 g
Postup přípravy
Čokoládu nastrouháme. Mouku prosejeme. Vmícháme do ní ořechy, čokoládu, citronovou kůru a vanilkový cukr. Pak přidáme změklý tuk s vejci a vypracujeme hladké těsto.
Formičky ve tvaru košíčků podle potřeby vymažeme máslem a vtlačíme do nich kousky těsta. Košíčky vložíme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Zatím si připravíme krém. Máslo nebo heru utřeme s kakaem a postupně do něj zašleháváme salko. Krém můžeme ochutit rumem.
Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a naplníme čokoládovým krémem a na chladném místě je necháme ztuhnout.
Připravíme si polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se tukem omega. Polevu necháme trochu zchladnout.
Naplněné košíčky uhladíme, přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme loupanou mandlí nebo půlkou vlašského ořechu.
Hotové čokoládové košíčky necháme ztuhnout, vložíme do krabice a necháme uležet.
Když se v receptu píše ořechy, myslí se tím vlašské, když píší oříšky, myslí lískové. Vlašské ořechy udělají těsto vlahé a vláčné, lískové ho naopak vysuší, je pak sypké a po upečení křehké s tendencí se drobit a lámat. Košíčky je potřeba mít tučnější, takže určitě vlašské ořechy. Lískáče jsem zatím potkala jen ve vanilkových rohlíčcích, v košíčcích se používají spíš jen na zdobení...