Připravíme si formu na Charlotte (15 cm průměr) a vymažeme máslem. Z papíru na pečení vystřihneme kruh, který vložíme na dno formy. Pak vezmeme cukrářské piškoty a namočíme je do mléka a vyložíme jimi formu po obvodu (velikost piškotu přizpůsobíme výšce formy, ukrojený okraj nahoru, lícová strana piškotu vně - nakonec dort otočíme).
Jak připravíme čokoládovou pěnu: Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme na velmi slabém ohni. Přidáme máslo a vmícháme metličkou. Stáhneme z ohně. Za stálého míchání přidáme po jednom žloutku a necháme vychladnout. Bílky ušleháme na jemný sníh, do kterého v polovině šlehání přidáme po lžících cukr. Čtvrtinu bílků vmícháme do čokolády. Tuto směs přidáme do bílků a vmícháme ji stěrkou.
Do středu formy vlijeme čokoládovou pěnu a rozetřeme opatrně do roviny. Překryjeme zbytky piškotů namočených v mléce. Ideální je nechat čokoládovou Charlotte chladnout v ledničce tak 2 hodiny, ale stačí ji nechat chladnout alespoň 30 minut.
Nakonec čokoládovou Charlotte vyklopíme na talíř a posypeme ozdobně strouhanou čokoládou.