Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni se 100% tukem, vylijeme s ní malé košíčky a necháme ztuhnout v chladu.
Mezitím si připravíme krém. Lusk vanilky podélně rozkrojíme a seškrábneme dřeň do nerezové misky, přidáme celá vejce a cukr moučka. Nad parou šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá pěna. Necháme vychladnout, jakmile je hmota vlažná, vyšleháme do pěny máslo a postupně do něj zašleháme vaječnou pěnu. Nakonec do krému všleháme lžíci silné vychladlé černé kávy.
Do ztuhlých košíčků stříkáme krém pomocí cukrářské zdobičky, povrch pokapeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme je drobně nasekanými mandlemi obarvenými zeleným Bretonem nebo jiným potravinářským barvivem. Čokobonbony necháme ztuhnout.
Čokobonbony pratety Anežky servírujeme jako vynikající sladkost při různých svátečních příležitostech.