Obyčejná čočka dostane díky uzenému masu a vývaru úplně jinou a mnohem lepší chuť. Recept je jednoduchý a výsledek moc dobrý!
Hodnocení
2.9
/ 5 (1140x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Olej
Sůl
Ocet
Okurka sterilovaná
Mletý černý pepř
Ostatní
Cibule1 ks
Čočka300 g
Uzené maso400 g
Podle potřeby
Hladká mouka
Postup přípravy
Uzené maso vložíme do vody, přivedeme k varu a vroucí vodu slijeme. Maso zalijeme novou vodou a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme a vývar odložíme.
Propláchnutou a předem namočenou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená a uvaříme ji téměř doměkka. Uvařenou čočku scedíme.
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a osmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme 100 ml vývaru z uzeného masa, dobře promícháme a povaříme. Do tohoto základu vmícháme čočku. Přidáme na kostičky nakrájené okurky, opepříme, okyselíme, osolíme a krátce povaříme.
Čočkovou baštu podáváme s kousky chleba a plátkem uzeného masa.
Foto: Shutterstock.com
Těch 100ml vývaru to ani neochutí ani nijak neovlivní... Maso vaříte správně, první vodu po pár minutkách varu slít, dát novou, maso uvařit. Potud OK.
Ale pak vzít tu předem namočenou čočku, slít z ní vodu, zalít ji uzeným vývarem a uvařit do poloměka, zahustit obyčejným závarkem (ve vodě rozkvedlaná mouka hladká) a dovařit velmi pomalu do měka - nejméně 15 minut, a často míchat.
Na oleji usmažit do zlatova dost cibule - asi půl kila, polovinu vmíchat do čočky, přidat pepř, podle chuti ocet... již nevařit. A zbytkem smažené cibulky polévat čočku na talíři. Uzené k tomu a přidat každému aspoň jedno volské oko. Kyselá okurka je nezbytností, ale podává se zvlášť, nakrájená na proužky jako ozdoba talíře!!!!