Tento lehký koláč se ještě horký po vytažení z trouby polévá medem a citronovou štávou. Můžeme ho podávat třeba jako zákusek k odpolednímu čaji.
Hodnocení
3.1
/ 5 (39x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Ostatní
Bílek2 ks
Citron1 ks
Med4 lžíce
Sezam2 lžičky
Slunečnicový olej
Hladká mouka 1 hrnek
Nízkotučné mléko2/3 hrnku
Kypřicí prášek1 a 1/2 lžičky
Mleté nové koření1/2 lžičky
Nízkotučný margarín1/3 hrnku
Semolina1/2 lžičky
Postup přípravy
Dobře omytý citron ostrouháme a vymačkáme z něho šťávu.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na koláč o průměru 23 cm vytřeme olejem a na dno položíme papír na pečení. Margarín a 3 lžíce medu dáme do rendlíku a zahříváme na velmi mírném ohni, dokud se nerozehřejí. Rendlík odstavíme. Lžíci citronové šťávy odložíme a zbytek vmícháme do medové směsi zároveň s citronovou kůrou a mlékem.
Mouku prosejeme do misky, přidáme kypřící prášek, nové koření a vmícháme do směsi v rendlíku. Vmícháme semolinu. Z bílků ušleháme nepříliš tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do směsi v rendlíku. Těsto upravíme do koláčové formy a posypeme sezamem.
Koláč pečeme v předehřáté troubě 30 minut dozlatova. Zbývající med a citronovou šťávu smícháme a nalijeme na koláč. Před podáváním necháme koláč vychladnout ve formě.
Zdroj: Nízkotučné pokrmy
, edice 100 nejlepších receptů