Určitě zajímavý je název téhle polévky. Polévka je velice osvěžující a chutná.
Hodnocení
4.3
/ 5 (17x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek14 stroužků
Cibule2 ks
Voda1 hrnek
Rajče8 ks
Olivový olej1 lžíce
Zeleninový vývar1 a 1/3 l
Dobromysl1 špetka
Pomerančová kůra1/2 lžičky
Mletý kmín1 špetka
Lime štáva3 lžíce
Pomerančová šťáva2 lžíce
Grapefruitová šťáva2 lžíce
Zelená chilli paprička1 ks
Grapefruitová kůra1/2 lžičky
Limetková kůra1/2 lžičky
Nakrájená dužina z limetky2 lžíce
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Na ozdobu
Koriandr2 lžíce
Postup přípravy
Připravíme si ingredience, které postupně budeme dávat do hrnce.
Jednu cibuli si necháme neoloupanou a rozpůlíme ji. Druhou cibuli oloupeme a na kostičky nakrájíme. Rozpůlenou a neoloupanou cibuli opékáme ve velké pánvi spolu s česnekem ve slupce. Česnek opečeme dozlatova, měl by také mírně změknout. Vše pak dáme na prkénko a necháme vychladnout.
Mezitím si nastrouháme kůru z citrusů.
Ze zeleniny si uděláme vývar, který pak použijeme do polévky.
V hrnci rozehřejeme olej a opečeme nakrájenou cibuli dozlatova, přilijeme zeleninový vývar a vodu. Přivedeme k varu a necháme na mírném ohni chvíli povařit.
Vychladlou cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme spolu s rajčaty, dobromyslí, chilli papričkou a kmínem. Vše přidáme do polévky a za občasného míchání vaříme asi 15 minut.
Do polévky pak přidáme kůru z citrusů, sůl a pepř. Ještě chvíli povaříme, asi tak dvě minuty a odstavíme. Vmícháme pak limetovou dužinu a citrusovou šťávu.
Takhle připravenou citrusovou polévku můžeme dávat do talířů a zdobíme nakrájeným koriandrem. Podáváme s tortillovými chipsy.
Jaká zelenina se má použít na ten vývar? Autor zřejmě zapomněl(nebo nechtěl) napsat, že zeleninový vývar udělal z kostky zelenového bujónu.... Jinak by v ingrediencích uvedl i (aspoń) kořenovou zeleninu, cibuli a česnek.
flenpetr
citrus.polifka
Je to ze zakladu Thajska polivka, jak ji delam doma,ktera ma jeste exoticke ingredience
..ktere se ale daji koupit i u nas.v ty thajsky je misto citrusu
Citronova trava pak zazvor a jidasovo ucho(houba).kureci maso,
A hlavne zaklad je kokosove mleko!
Ta chut je bozska.takze zkuste nekdo do teto polivky pridat jen
ty houby,,,maso
,cili,,cibule,,rajcata,,citron
+kura a jednu konzervu
kokos.mleka a mate neco Extra
Jen kmin bych nedal.
pe00ta
Komentář k receptu Citrusová polévka
Výborná chuť zeleniny doplňována příjemnou chutí citrusů, která doznívá při polknutí. Přidal jsem trochu kečupu, protože mi chyběly rajčata a pro zvýšení pikantnosti přidávám špetku chili.
ŠárkaZ
složité
I když to vypadá složitě nenechte se odradit. Přeji dobrou chuť.
Zajímavé komentáře
zelenina?
citrus.polifka
Komentář k receptu Citrusová polévka
složité