Citronové řezy

Vyzkoušejte recept na svěží citronový moučník vhodný pro letní dny ke kávě.


5.08x
75 min

Ingredience

těsto

5 ksvejce
3 lžičkysolamyl
100 gcukr moučka
3 lžícepolohrubá mouka
1 lžícecitronová šťáva

krém

125 gmáslo
250 mlmléko
50 gcukr moučka
1 lžícecitronová šťáva
2 lžícevanilkový pudink

na ozdobu

citron
čerstvá máta

poleva

150 gcukr moučka
1 lžícecitronová šťáva
1 lžícevroucí voda

podle potřeby

máslo na vymazání
polohrubá mouka na vysypání
citrusová marmeláda

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme korpus. Žloutky utřeme s polovinou cukru a citronovou šťávou do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj vmícháme druhou polovinu moučkového cukru, mouku, solamyl a nakonec vše spojíme se žloutkovou pěnou. Těsto rozprostřeme do obdélníkového pekáčku, který předem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Propečenost těsta vyzkoušíme špejlí.

Připravíme si krém. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme za stálého míchání hustou kaši, kterou necháme zcela vychladnout. V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme uvařený hustý pudink a citronovou šťávu, dokud nevznikne hladký krém.

Vychladlý korpus podélně rozkrojíme a obě poloviny potřeme marmeládou z citrusů, nejlépe chutná s pomerančovou. Na jednu polovinu potřeného korpusu navršíme krém a přikryjeme druhou půlkou. Z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody umícháme citronovou polevu, kterou nalijeme na naplněný korpus, ozdobíme kousky citronu a lístky máty a necháme v chladu ztuhnout.

Vychladlý citronový moučník nakrájíme na řezy a podáváme ke kávě nebo čaji.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Citronové řezy

Zpět na recept