Pro zpestření svátečního stolu a pro mlsné jazýčky našich milých.
700 ml | voda |
100 g | cukr krupice |
4 ks | citron |
snítka máty | |
vydlabaný citron |
Celé citrony si na prkénku pomačkáme a pak z nich vymačkáme 125ml šťávy. Tu pak smícháme s nastrouhanou kůrou a necháme uležet.
Proužky citronové kůry, cukr a vodu dáme do hrnce a začneme za stálého míchání zahřívat, dokud se cukr nerozpustí. Potom vaříme bez míchání cca 4 minuty. Přitom navlhčeným stětcem na pečivo stíráme sirup, který se nám uchytává na stěnách hrnce. Po oněch 4 minutách necháme sirup vychladnout.
Ze sirupu vyndáme proužky kůry a vmícháme do něj citrnovou šťávu s nastrouhanou kůrou. Umícháný sirup přelijeme do vhodné nádoby a zmrazíme. Takováto granita vydrží v mrazničce až 3 měsíce.
Těsně před podáváním překlopíme nádobu s granitou na prkénko a přiložíme na nádobu utěrku namočenou v horké vodě. Nádobu zahřejeme a granita nám vypadne. Pokud se nevyklopí, postup opakujeme.
Granitu nakrájíme na kusy a krátce rozmixujeme. Ihned podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Zdobíme snítky máty.
Zdroj: Slovart.cz
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena