Citronová granita

Pro zpestření svátečního stolu a pro mlsné jazýčky našich milých.


3.0944x
30 min

Postup přípravy

Důkladně si omyjeme citrony. Z jednoho si oloupeme 6 proužků kůry a z ostatních si ji ostrouháme .

Celé citrony si na prkénku pomačkáme a pak z nich vymačkáme 125ml šťávy. Tu pak smícháme s nastrouhanou kůrou a necháme uležet.


Proužky citronové kůry, cukr a vodu dáme do hrnce a začneme za stálého míchání zahřívat, dokud se cukr nerozpustí. Potom vaříme bez míchání cca 4 minuty. Přitom navlhčeným stětcem na pečivo stíráme sirup, který se nám uchytává na stěnách hrnce. Po oněch 4 minutách necháme sirup vychladnout.


Ze sirupu vyndáme proužky kůry a vmícháme do něj citrnovou šťávu s nastrouhanou kůrou. Umícháný sirup přelijeme do vhodné nádoby a zmrazíme. Takováto granita vydrží v mrazničce až 3 měsíce.


Těsně před podáváním překlopíme nádobu s granitou na prkénko a přiložíme na nádobu utěrku namočenou v horké vodě. Nádobu zahřejeme a granita nám vypadne. Pokud se nevyklopí, postup opakujeme.



Granitu nakrájíme na kusy a krátce rozmixujeme. Ihned podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Zdobíme snítky máty.



Zdroj: Slovart.cz

user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Citronová granita

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.