Celozrnnou pšeničnou mouku a hladkou mouku prosejeme do větší mísy. Do mísy přidáme sušené droždí, sůl, kmín a podle potřeby vlažnou vodu. Vodu přiléváme pomalu, nemusíme dát všechnu.
Těsto hněteme do takové konzistence, aby se nám přestalo lepit na mísu. Nelepkavé těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud se nám nezdvojnásobí (přibližně hodinu).
Připravené těsto ještě jednou propracujeme. Vytvoříme bochník, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem a přikrytý bochník necháme ještě jednou na 30 minut kynout.
Bochník potřeme vodou a vložíme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi 50 - 60 minut. Upečený tmavý chléb ještě horký přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme vychladnout.
Chutný tmavý chléb nakrájíme a podáváme obložený naší oblíbenou uzeninou.