Nejdříve si připravíme sójové maso. Na 1 l vody dáme 1/2 pytlíku sójových kostek nebo nudliček a 3 kostky hovězího masoxu. Přivedeme k varu pod pokličkou, pak pokličku sejmeme, ztlumíme plamen a necháme probublávat tak 15 minut. Poté zase přikryjeme pokličkou a sundáme z plamene. Sóju necháme asi 30 minut odstát.
Nakrájíme si dvě středně velké cibule na jemno a 3 - 4 stroužky česneku nakrájíme také na jemno. Takto připravenou zeleninu osmahneme na oleji v hluboké pánvi do zesklovatění, přidáme scezené sójové maso, grilovací koření, mletou papriku a dále smažíme tak 3 - 4 minuty. Mletou papriku si můžeme namíchat podle libosti (pálivou, sladkou).
Potom podlijeme 1 litrem vody a přidáme 2 kostky hovězího masoxu. Použijeme vývar připravený z nových kostek masoxu, předchozí vývar ze sójového masa už nepoužíváme. Dále přidáme bobkový list a 2 větší nastrouhané brambory kvůli zahuštění. Guláš ze sójového masa dusíme 20 minut. Jsem bezlepkář, jinak by se daly použít dva rozdrobené krajíce chleba.
Po 20 minutách guláš ochutnáme, případně dosolíme a určitě dopepříme. V případě, že vám bude sójový guláš připadat moc pikantní, nebojte se dosladit. Já dávám 1 polévkovou lžíci cukru krystal.
Chutný guláš ze sójového masa podáváme nejlépe s těstovinami, dobré jsou i šťouchané brambory.