Chutné lasagne podle Kačky

Receptů na lasagne je spousta a každý si myslí, že ten jeho je jedinečný a jediný ten pravý. To si já nemyslím, ale každý komu jsem tyto své lasagne naservírovala, říkal že lepší nejedl.


3.58x
75 min

Ingredience

12 kslasagne

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
provensálské bylinky

náplň 2

0.33 balenímáslo
3 lžícehladká mouka
0.5 lplnotučné mléko

náplň 1

0.5 kscibule
2 ksmrkev
1 kspetržel
2 dlčervené víno
600 gmleté hovězí maso
1 konzervaloupaná rajčata
250 mlpomodoro

na ozdobu

1 balíčekparmazán

podle potřeby

olivový olej

Postup přípravy

Jako první si připravíme omáčku. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev a petržel nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli spolu s nakrájenou mrkví a petrželí. Až bude cibule zlatavá, přidáme mleté maso, necháme zatáhnout a podlijeme červeným vínem. Přidáme sůl, pepř a bylinky podle chuti - já jen lehce popráším. Přivedeme k varu, přidáme krabičku pomodora a nakrájených loupaných rajčat a necháme dusit pod pokličkou přibližně 30 minut.

Mezitím připravíme bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, až nám lehce zpění, přidáme hladkou mouku podle potřeby (asi 3 lžíce), aby směs vytvořila hustou žlutou kaši. Za vydatného míchání lehce osmahneme na mírném ohni a dáváme pozor, aby se mouka nepřipalovala. Až bude směs zlatavá, přilijeme mléko, které má pokojovou teplotu a vydatně, nejlépe metličkou, mícháme, aby se neutvořily hrudky a přivedeme k varu. Až začne bešamel houstnout, zeslabíme na sporo a vaříme alespoň dvě minuty.

Výrobce většinou na baleních lasagní uvádí, že je není potřeba předvařit, jenže v takovém případě se s těstovinami špatně manipuluje, protože jsou velmi tvrdé a každý má zapékací mísu jiných rozměrů a většinou se tam těstoviny nevejdou a je třeba je rozlámat. Jenže v takovém případě se lasagně rády drolí na kousky. Proto si převařím v konvici vodu, nechám zchladnout cca na 60 °C, naliji do mísy, přidám olej, sůl a naskládám lasagne tak, aby se na sebe nepřilepily (jednu vertikálně a jednu horizontálně). Nechám pár minut a poté poddajné těstoviny kladu do mísy.

Zapékací mísu vymažeme kouskem másla a dáme předehřát troubu. Do mísy začneme vrstvit hotovou omáčku, bešamel a těstoviny v pořadí: bešamel, těstoviny, omáčka, bešamel atd., až vytvoříme tři patra lasagní a dvě patra omáčky. Nahoře končíme těstovinami, které hustě posypeme strouhaným parmazánem.

Připravené lasagne zapékáme asi 20 minut při 200 °C.

Chutné lasagne podle Kačky podáváme horké.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chutné lasagne podle Kačky

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Italská