Jelikož žiji v zahraničí, kde je k dostání pouze toastový chleba, peču si sama tento chlebíček.
Hodnocení
4.3
/ 5 (22x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 lžíce
Ocet1 a 1/2 lžíce
Kmín1 a 1/2 lžičky
Voda400 ml
Hladká mouka 1/2 kg
Sušené droždí1 balíček
Postup přípravy
Smícháme sypké přísady = mouku, sůl, kmín a droždí. Přilijeme vlažnou vodu s octem a vše promícháme. Zaděláme chlebové těsto a necháme ho na teplém místě vykynout asi hodinu.
Těsto dáme na plech s pečícím papírem a vytvarujeme bochník chleba, nebo dáme těsto do formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou. Chléb pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 1,5 hodiny.
Upečený chléb vyjmeme z trouby a ihned potřeme bochník vodou se solí.
Chléb skladujeme v látkové utěrce. Podáváme podle potřeby nebo chuti.
Dobrý den,
včera jsme zkusili upéct kilový chleba - tudíž jsme dávali všechno 2x. Zkusili jsme ještě droždí rozmíchat v teplé vodě s octem a vykynulo mi to nádherně, pak jsme těsto přelili do dortové formy a nechali ještě nakynout a máme krásný velký bochník chleba - jenom na trochu prasknul :(. Tak teď nevím čím to bylo - buď je toho těsta do dortové formy opravdu málo anebo pomohl rozmíchat droždí ve vodě. Budeme zkoušet :)
LentilkaB
Re: droždí
Dobrý večer Gabčo, bohužel Vám s tím nepomohu. Já kdysi pekla chleba na plechu a bochník jsem vytvarovala ručně, dnes peču pouze ve formě na biskupský chlebíček a jsem maximálně spokojená. Jedinkrát v životě jsem ho pekla v dortové formě, byl opravdu placatý a nevzhledný. Já mám dortovou formu skleněnou, přisuzovala jsem to tomu sklu, ale kde je pravda, opravdu netuším.
A zkusila jste třeba to dát ve formě už kynout a nepřendávat po vykynutí?? Jen mne to tak napadlo...
Další, co mne napdadá je, jestli forma není příliš velká, těsto máte po celé formě, nebo jen ve středu formy vytvarujete bochník, který se nedotýká stěn? Pokud máte přes celou formu to těsto, tak zkuste udělat bochník menšího rozměru, třeba se zvedne a bude vypadat lépe.
Hodně štěstí a pohodový večer přeje Lenka.
Gabča
Re: Sušené droždí
Dobrý den,
zkoušela jsem péct Váš chleba a chuťově ho máme strašně rádi ale mám problém že mi v troubě nevyskočí - mám elektrickou troubu - těsto mi pěkně nakyne, chléb peču ve formě na dort aby byl pěkně kulatý - formu nechám nahřát v troubě aby se mi chléb nepřilepil ale jakmile přeliji těsto do formy nakyne jen malinko - není z nějak pěkný buclatý bochník chleba. Nemohla byste mi prosím poradit jak na to ? Děkuji
LentilkaB
droždí
Dobrý den,
já žiju v Severním Irsku. Droždí mám v plechovce, dokud jsem měla sáčkované, tak jsem dávala také těch 7g, teď to mám na lžíce, takže dávám přesně jednu polévkovou lžíci, malinko plnější.
Těsto se stále lepí, tak se se zaděláváním dlouho netrapte, vykyne i tak, já ho peču denně, někdy i více kusů pro známé, zatím se nikdy nestalo, že by nevykynul nebo se nepodařil.
Přeji hodně štěstí a ať Vám chutná. Lenka.
LentilkaB
doba pečení
Jen bych chtěla informovat, že velmi záleží na troubě...
Měla jsem elektrickou troubu a pekla jsem chleba opravdu 1,5 hodiny na 200 stupňů. Před časem jsem se přestěhovala, tu je horkovzdušná elektrická trouba a chleba je hotový již za 45 minut. Teplota je stále 200 stupňů....takže třeba zkoušet, aby se chlebíček nespálil :-)