Pro takovou mňamku mám v lednici schovanou sklenku s bazalkovým pestem. Budeme potřebovat mixér, ve kterém rozmixujeme čerstvou bazalku, olivový olej, chceme-li česnek a trošku soli. Ale není třeba, stačí bazalka sušená, zakápnutá olivovým olejem.
Rajčátka, šmakouna i olivy nakrájíme na akurátní sousta. Naskládáme na talíř, nezapomínáme, že jíme hlavně očima, pokapeme bazalkovým pestem, případně posypeme sušenou bylinkou a stříkneme balsamikový ocet.
Cherry rajčátka se šmakounem můžeme ihned podávat s toastovým chlebem.
K receptu přidám ještě kalorické hodnoty všech surovin, je na každém, kolik kalorií celkem si naservírujete na talíř, já většinou připravuji na celkem 1500 KJ. Rajčata 100 g/100 KJ, šmakoun (vynikající věc - čistá bílkovina) 100 g/220 KJ, olivy zelené (raději méně) 100 g/570 KJ, olivový olej (stačí kávová lžička - 5 g)100 g/3700 KJ, ocet 100 g/170 KJ, tmavý toastový chléb (KJ se liší) cca 100 g/1010 KJ.