Ve vlahém mléce rozpustíme cukr a vmícháme rozdrobené droždí. Kvásek necháme vyběhnout. Do mísy prosejeme mouku se solí, vmícháme žloutky, kvásek a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři bochánky a necháme asi 30 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplň a směs na potření. Změklé máslo utřeme s jedním prolisovaným stroužkem česneku, taveným sýrem, solí a pepřem dohladka. Na potření smícháme vodu s olejem a 3 prolisovanými stroužky česneku.
Vykynuté bochánky rozválíme na placku silnou asi 0,5 cm, potřeme sýrovou náplní a svineme do roládky. Každou roládku nakrájíme střídavě ze šikma na kousky (zámotky), které klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.
Česnekové zámotky se sýrem pečeme v předehřáté troubě při 220 °C asi 10 - 15 minut dorůžova. Ještě teplé pečivo potřeme česnekovou směsí a necháme vychladnout.
Česnekové zámotky se sýrem podáváme jako chuťovku k vínu nebo pivu.