Želatinu necháme ve studené vodě nabobtnat. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a dřeň seškrábneme. Dřeň i lusk vložíme do kávy a přivedeme k varu. Lusk vyjmeme a kávu necháme na mírném ohni.
Žloutky s cukrem a 6 lžícemi kávy ušleháme do pěny. Postupně zašleháme do zbylé kávy a šleháme až do zhoustnutí. Želatinu vymačkáme a rozpustíme v krému.
Směs dáme do mísy a v ledové vodě mícháme do vychladnutí. Smetanu vyšleháme do tuha, 4 lžíce dáme stranou a zbytek lehounce zamícháme do krému. Cappuccinovým krémem naplníme šálky a dáme alespoň na tři hodiny vychladit.
Šálky s capuccinovým krémem podáváme ozdobené zbylou šlehačkou a poprášíme jemně kakaem, skořicí nebo mletým kardamonem.