Brambory omyjeme, zbavíme slupky, nakrájíme na půlky a povaříme asi 3 minuty v osolené vodě.
Mezitím si připravíme marinádu. Na ni budeme potřebovat pokrájenou čerstvou bazalku, olivový olej (asi 1 lžíce), sůl a tymián.
Předvařené brambory slijeme, dáme na pekáč vyložený alobalem, promícháme s marinádou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 15 minut.
Mezitím si připravíme dip. Do misky dáme kelímek zakysané smetany, prolisovaný česnek utřený se solí a čerstvou pokrájenou bazalku. Salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, vykrájíme středy se semínky, nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do dipu. Rajče omyjeme, rozkrojíme, též vyjmeme střídky se semínky a pokrájíme na drobné kostičky. Vše promícháme a podle chuti dokořeníme chilli a solí.
Upečené bylinkové brambory podáváme společně s jarním dipem ke grilovaným masům.