Vepřový bůček podle potřeby očistíme a nakrájíme jej na špalíčky. Špalíčky okořeníme solí a kmínem. V hmoždíři rozdrtíme kuličky jalovce. Troubu předehřejeme na 200 °C.
V pekáčku rozehřejeme olej a bůčkové špalíčky v něm zprudka orestujeme ze všech stran. Zelí scedíme. Z pekáčku vyjmeme bůček, rozložíme do něj zelí, vložíme zpátky špalíčky i s výpekem a posypeme je drceným jalovcem. Pekáček vložíme do vyhřáté trouby, teplotu snížíme na 180 °C a špalíčky pečeme doměkka. Podle potřeby maso obracíme, případně i podléváme.
Zatím si oloupeme cibuli a spolu se slaninou ji nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo a vsypeme slaninu. Restujeme, dokud slanina nesklovatí. Pak vsypeme cibuli a pomalu vše smažíme dozlatova.
Měkké bůčkové špalíčky podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky. Vhodné jsou taky vařené brambory. Nakonec bůčkové špalíčky ozdobíme smaženou cibulkou se slaninou.