Čas strávený přípravou buchty - větrníku se vyplatí! Rozhodně zabere méně energie než tvořit jednotlivé větrníky.
Hodnocení
4.7
/ 5 (9x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Sůl1 špetka
Vejce9 ks
Máslo230 g
Mléko250 ml
Voda750 ml
Hladká mouka 230 g
Náplň
Máslo250 g
Mléko750 ml
Cukr moučka2 lžíce
Cukr krystal3 lžíce
Karamelový pudink2 balíčky
Poleva
Cukr krystal200 g
Smetana ke šlehání200 ml
Náplň 2
Šlehačka v prášku2 ks
Postup přípravy
Do hrnce nalijeme vodu, vhodíme máslo pokrájené na kusy a lehce osolíme. Vaříme do rozpuštění másla. Za stálého vaření postupně vmícháme všechnu mouku. Vaříme a mícháme asi 5 minut, dokud se těsto nepřilepuje k hrnci. Pak odstavíme a necháme vychladit.
Poté do hmoty za stálého míchání vmícháme vejce jedno po druhém. Vzniklé těsto rozdělíme na 2 části a každou zvlášť rozetřeme po plechu a upečeme. Každou asi 35 minut. Upečené korpusy necháme vychladnout.
Mezitím uvaříme pudink s mlékem a krystalovým cukrem a necháme vychladnout.
Po vychladnutí zašleháme máslo a moučkový cukr.
Dále si připravíme šlehačku podle návodu. Obsah pytlíčku smícháme se studeným mlékem a šleháme do požadované hustoty. Necháme ji chladit v lednici.
Hotové vychladlé korpusy pomažeme pudinkovou směsí, na to natřeme šlehačku a navrch položíme druhé těsto.
Uvaříme si polevu. Cukr necháme v kastrůlku na plotně rozpustit a zkaramelizovat. Když je rozpuštěný, přilijeme horkou smetanu - pozor, dost to vzkypí. Vaříme a mícháme, dokud není poleva bez hrudek.
Moučník polijeme zchladlou polevou. Buchtu větrník necháme chladit nejlépe do druhého dne.
Druhý den buchtu větrník nakrájíme a můžeme podávat.
Dělám něco podobného pod názvem Mraky. Je to také z odpalovaného těsta, jen se placka před pečením postříká vodou a trouba se prvních 10minut pečení nesmí otvírat aby se udělaly vlnky.