Bramborový závin připravený s uzeným masem a slaninou a naplněný kysaným zelím. Recept na jedinečnou chuťovku k různým příležitostem.
Hodnocení
4.7
/ 5 (3x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Těsto
Česnek3 stroužky
Vejce3 ks
Strouhanka6 lžic
Brambory800 g
Hladká mouka 100 g
Anglická slanina100 g
Uzená krkovice200 g
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Na potření
Sádlo2 lžíce
Náplň
Čerstvá petrželka2 lžíce
Kysané zelí400 g
Postup přípravy
Uzenou krkovičku a slaninu nakrájíme na menší kostičky. Obojí opečeme, pak odstavíme a necháme zchladnout.
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu vymačkáme, přidáme všechna vejce, strouhanku, hladkou mouku, prolisovaný česnek, sůl, pepř, opečenou krkovičku a slaninu a dobře promícháme.
Plech vyložíme pečícím papírem, potřeme sádlem a rozetřeme na něj bramborové těsto. Pečeme 20 - 25 minut dozlatova při 210 °C.
Upečený plát dáme vychladnout. Z kysaného zelí necháme odkapat přebytečnou tekutinu a promícháme s nasekanou petrželkou. Potom zelí rozprostřeme na bramborovou placku a všechno pevně zavineme.
Bramborový závin s uzeným nakrájíme na plátky a podáváme studený. Je to skvělá chuťovka k pivu i vínu.