Od slovenské tety mám recept na tento perníkový koláč.
Hodnocení
4.6
/ 5 (9x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Cukr120 g
Vejce1 ks
Mléko3 lžíce
Kypřicí prášek do pečiva1/2 balíčku
Med2 lžíce
Hladká mouka 140 g
Citronová kůra
Citronová šťáva1 lžíce
Brambory vařené ve slupce120 g
Ořechy, kandované ovoce, rozinky1-2 hrstě
Směs koření (anýz, hřebíček, skořice)1/2 lžičky
Na ozdobu
Šlehačka
Čokoládová poleva
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Na těsto dobře rozmícháme cukr, vejce, rozpuštěný med, mléko a citronovou šťávu.
Přidáme vařené a prolisované brambory, koření, nakonec mouku s práškem do pečiva, trochu posekaných ořechů, rozinky a kandované ovoce. Je dobré i pokrájené želé (třeba medvídci). Všeho přidáváme podle chuti.
Těsto dáme do dobře vymaštěné a moukou vysypané chlebíčkové formy a pomalu pečeme.
Upečený bramborový medovník vyklopíme a krájíme ho až úplně vychladne. Nejlépe druhý den.
Bramborový medovník podáváme třeba se šlehačkou a pocákaný čokoládou.