Recept na klasický český oběd - uzené maso, zelí a bramborové válečky.
Hodnocení
2.3
/ 5 (50x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Podle chuti
Cukr
Sůl
Mletý černý pepř
Ostatní
Slanina10 dkg
Česnek3 stroužky
Cibule2 ks
Uzené maso4 plátky
Kysané zelí500 g
Podle potřeby
Olej
Brambory
Příloha
Vejce1 ks
Brambory4 ks
Hrubá mouka10 dkg
Dětská krupice1 lžíce
Postup přípravy
Dvě větší cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme nakrájíme také nadrobno. Špek nakrájíme na kostičky.
Jednu nakrájenou cibuli si osmažíme dozlatova, na cibuli přidáme čtyři plátky uzeného masa a tři stroužky česneku, lehce podlijeme a necháme mírně dusit.
Druhou cibuli osmažíme dozlatova s nakrájeným špekem.
Kysané zelí překrojíme, částečně zbavíme nálevu a dáme dusit na osmaženou cibuli se špekem, dusíme do měkka. Měkké zelí případně zahustíme nastrouhaným bramborem a dochutíme solí, cukrem a mletým pepřem.
Uvaříme si čtyři brambory, které nastrouháme na jemno. Přidáme vejce, lžíci krupice, hrubou mouku, trochu osolíme a vypracujeme těsto.
Z připraveného těsta tvarujeme menší válečky. Bramborové válečky necháme lehce uležet a potom válečky vaříme ve vařící vodě, dokud vyplavou na hladinu.
Potom válečky servírujeme na talíř se zelím a přidáme plátek uzeného masa. Bramborové válečky se zelím a uzeným masem podáváme jako chutný hlavní chod.
Jo jo,vypadá to hezky,pouze to kašovité zelí by mne odradilo,ale nic proti...vždyť se říká " proti gustu žádný dišputát " .Každý vaří podle své chuti.Já jsem také přidal fotografii mého uzeného se zelím a bramborovýma knedlíkama s kurkumou.Můžete to zkusit a třeba i Vám to zachutná.Zdravím a přeji dobrou chuť....///