Božský strouhaný koláč

Stejné těsto na tento koláč už tu jednou je, ale tento má jinou náplň a je to velice příjemná a chutná obměna. Chutná mi ještě více než s tvarohem. Vyzkoušejte, stojí to za to!


4.635x
0

Ingredience

poleva

3 lžičkysolamyl
3 lžícekakao
6 lžicvoda
240 gtuk 100%
240 gcukr moučka

těsto

1 lžícekakao
1 ksžloutek
3 lžícemléko
1 balíčekprášek do pečiva
400 ghladká mouka
250 gmáslo nebo rostlinný tuk

náplň

jablko
rybíz

Postup přípravy

Těsto připravíme smícháním všech ingrediencí a dobře propracujeme. Dodržujeme přitom běžný postup. Potom vložíme aspoň na půl hodiny do lednice nebo do mrazáku. Mezitím si připravíme jablka na náplň. Oloupeme je, zbavíme jádřinců, nakrájíme je na osminky a potom na tenké plátečky. Použijeme tolik jablek, aby na plechu, na kterérm budeme koláč péct, vytvořily asi tak 1 - 2 cm vrstvu. Polovinu zchlazeného těsta nastrouháme na hlubší středně velký plech a poklademe připravenými jablky. Na jablka navrstvíme opraný rybíz, zhruba ve stejné výšce jako jablka. Navrch nastrouháme zbylé těsto a dáme péct do vyhřáté trouby. Božský strouhaný koláč pečeme při 180 °C a asi 40 minut. Ale to je potřeba si pohlídat podle vlastní trouby. Upečený koláč ještě zatepla polijeme polevou. Polevu si připravíme následovně: Ve vodní lázni rozpustíme tuk s cukrem, vlijeme vodu smíchanou se solamylem a kakaem. Vše mícháme, až se spojí a zhoustne. Můžeme použít i jinak připravenou čokoládovou polevu, jak jsme zvyklí. Jen by měla být dost sladká, protože těsto i náplň je bez cukru. A to je právě na koláči to nejlepší, ta sladká chuť čokolády ve spojení s kyselým rybízem.
user-icon

autor Evelyn


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Božský strouhaný koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena