Bosňáky

Chutné bosenské pečivo.


3.1120x
90 min

Ingredience

200 ghladká mouka

těsto

1 lžičkacukr
2 ksvejce
1 kostkadroždí
400 ghrubá mouka
2 dlvlažné mléko
50 gslunečnicová semínka (dýňová)
1 lžičkajemná sůl

na potření

1 ksvejce

na ozdobu

1 lžičkahrubá sůl
1 lžičkacelý kmín

Postup přípravy

Kostku droždí rozdrobíme, přidáme mléko a cukr a zamícháme. Kvásek necháme v teple kynout.

Do větší míchací mísy dáme hrubou mouku, 2 vejce, lžičku jemné soli, semena dle možností a kvásek. Vařečkou poctivě vypracujeme těsto, dokud se nezačne odlupovat od okrajů mísy.

Položíme na vál, vydatně posypanej hladkou moukou a sformujeme bochánek. Horní plochu posypeme hladkou moukou, zakryjeme plachetkou. Počkáme dle teploty asi 20 minut.

Bochánek nakyne. Rozdělíme jej na kousky, ze kterých uděláme malé bochánky asi 80mm v průměru a do 2 cm výšky.

Troubu předehřejeme na 200°C. Malé bochánky zakryjeme, počkáme než se trouba nahřeje. Bochánky zatím vykynou.

Bochánky nakrojíme na povrchu mokrým nožem dvěma zářezy po celé ploše,v úhlu 90° - prostě kolmo na sebe.

Třetí vejce rozmícháme, bochánky ním potřeme. Vydatně posypeme hrubou solí a celým kmínem.

Nasázíme do předehřáté trouby na pečící papír.

Známkou dopečení je krásné otevření se zářezů, vůně a vzhled povrchu meruňkovo-hnědavý.

Když základní bochánek nerozdělíte, získáte za stejných podmínek chutný chléb.
user-icon

autor doktor no


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bosňáky

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Bosenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.