Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem je oblíbenou sladkostí, která v mnoha rodinách zdobí velikonoční stůl. Množství ořechů, čokolády a kandovaného ovoce si můžeme v receptu upravit podle chuti.
Hodnocení
4.5
/ 5 (6x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Máslo70 g
Bílek7 ks
Ořechy80 g
Čokoláda na vaření1/3 balení
Cukr moučka160 g
Hrubá mouka160 g
Kandované ovoce100 g
Poleva
Čokoláda na vaření100 g
Podle potřeby
Máslo na vymazání formy
Mouka na vysypání
Na ozdobu
Cukrové zdobení
Postup přípravy
Oříšky nasekáme nadrobno a spolu s kandovaným ovocem obalíme v mouce. Čokoládu na vaření nasekáme.
Rozpustíme si máslo a necháme zchladnout.
Rozklepneme vejce. Na bílky zvolíme větší nádobu. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Dostatečně pevný sníh poznáme podle toho, že i po otočení nádoby dnem vzhůru, zůstane sníh na svém místě.
Postupně a pomalu do bílků vmícháme cukr a opět vyšleháme. Poté po lžících vmícháme hrubou mouku.
Pomalu do těsta vmícháme rozpuštěné máslo. Do těsta přidáme oříšky a kandované ovoce. Na závěr přidáme nasekanou čokoládu a těsto promícháme.
Formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby.
Bílkový chlebíček pečeme 40 minut při 180 °C.
Upečený bílkový chlebíček necháme vychladnout a opatrně vyklopíme. Bílkový chlebíček polijeme rozpuštěnou čokoládou a podle fantazie dozdobíme. Po ztuhnutí jej zabalíme do alobalu a uchováváme v lednici.