Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Umyté, osušené maso nakrájíme na kostky 3 až 4 cm. Maso lze použít hovězí zadní, falešná svíčková, nebo kližka
Na másle osmahneme pancettu a jakmile chytne barvu, vyjmeme ji z pánve. Ve vypečeném tuku zvolna orestujeme cibuli do hněda. Po té k cibuli přidáme třtinový cukr a zkamarelizujeme.
Cibuli přes sítko scedíme, mačkáme lžičkou, aby vytekl všechen tuk. Tuk i cibuli dáme stranou. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
Mouku smícháme s pepřem a solí. Maso v ní obalíme se všech stran a na trošce olivového oleje osmahneme. Pomalu přidáváme tuk z cibule. Maso restujeme ze všech stran a vyjmeme. Uložíme na teplém místě. Do hrnce, kde jsme orestovali maso, vlijeme ocet a po pár minutách černé pivo. Přivedeme k varu, barva bude pěkně hnědá. Přidáme lístky tymiánu a bobkový list.
Připravíme si pekáč. Dáme trochu hotové cibule, trochu masa a nakonec slaninu. Postupujeme do vyčerpání surovin. Podlijeme pivním vývarem. Namažeme chlebové plátky hořčicí a natřenou stranou přiložíme na maso. Pekáč přikryjeme dvojitou vrstvou alobalu a vložíme do předehřáté trouby. Hovězí guláš na černém pivě pečeme asi dvě hodiny.
Belgický hovězí guláš na černém pivě posypeme čerstvou petrželkou a podáváme teplý jako hlavní chod.