Hladkou nebo polohrubou mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl a asi 1/8 litru vody. Vařečkou vypracujeme těsto, až se vytvoří vzduchové bubliny. Přitom přiléváme vodu, dokud není těsto hladké, pevné a vláčné. Pokud použijete místo vody mléko, budou nudle jemnější. Pak těsto na bavorské nudle - špecle necháme 15 minut být.
V hrnci dáme vařit litr vody. Přidáme lžičku soli a lžíci oleje. Mokré struhadlo položíme na hrnec a do vroucí vody strouháme nudle. Nebo těsto postupně rozetřeme mokrým nožem na prkénko, ponoříme do vroucí vody a nožem seškrabujeme tenké nudličky. Bavorské nudle jsou uvařené, když vyplavou na povrch. Vyjmeme děrovanou naběračkou.
Bavorské nudle - špecle se hodí k masu, ragú nebo pečeni.