Recept na velmi chutný řecký moučník baklava počítá s listovým těstem.
Hodnocení
5.0
/ 5 (12x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Sirup
Cukr300 g
Skořice1 ks
Voda1/3 l
Hřebíček6 ks
Med200 g
Na potření
Máslo250 g
Náplň
Ořechy500 g
Těsto
Listové těsto270 g
Postup přípravy
Listové těsto vyválíme a nakrájíme na stejné kusy. Plátky těsta musí mít tvar formy, kterou zvolíme.
Formu vyložíme pečicím papírem.
Do formy vložíme první plát těsta, který potřeme rozpuštěným máslem a posypeme mletými ořechy nebo mandlemi. Pokračujeme přikrytím těsta, které opět potřeme máslem a posypeme ořechy. Takto zpracujeme všechny suroviny, ale ukončíme těstem potřeným máslem.
Vrch těsta slabě propícháme vidličkou.
Baklavu pečeme asi 40 - 45 minut v troubě předehřáté na 150 °C.
Mezitím si připravíme sirup z cukru, skořice, medu a hřebíčku. Sirup přivedeme k varu a vaříme přibližně 10 minut. Poté vyndáme skořici a hřebíčky.
Hotovým sirupem důkladně přelijeme ještě horký moučník a takto ho necháme pár hodin odstát.
Baklavu podle mého nakrájíme na kousky a můžeme vychutnávat.