Pochoutka našich babiček. Vhodné jako snídaně, svačina nebo příloha.
Hodnocení
4.3
/ 5 (54x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek5 stroužků
Vejce5 ks
Mléko1 dl
Droždí50 g
Škvarky150 g
Brambory vařené600 g
Brambory600 g
Podle chuti
Sůl
Majoránka
Mletý pepř
Podle potřeby
Hrubá mouka
Mletý mák
Sádlo nebo olej
Postup přípravy
Z mléka a kvasnic si připravíme kvásek. Syrové i vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle do jedné mísy. Ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Přimícháme drobnější škvarky (nemusí být). Přimícháme kvásek a podle potřeby zahustíme hrubou moukou. A necháme vykynout.
Pekáč si vymastíme a vysypeme hrubou moukou smíchanou s částí máku. Vykynuté těsto přelijeme do plechu, vršek posypeme mákem a dáme péct při cca 200 °C dle výšky těsta.
Bác - kynutá bramborová buchta je skvělá na snídani, svačinu a lze ji použít i jako přílohu.
Jů, jak na něj ráda vzpomínám, když jsem byla malá holka, což už je hodně dávno a vždy nám ho v létě o prázdninách pekla na snídani jak má prababička, tak i má babička. Byl vynikající.Ale udělat ten správný výborný Bác bylo umění.Když ho ve vesnici nějaká sousedka pekla přinesla nám ochutnat a my pak zase jí, ale ten náš byl zkrátka nejlepší. Náš rodinný recept je někde uchován, ale již padl Bác v zapomnění a teď jsem našla recept, tak ho snad udělám :-)