Jednoduchá, ale skvělá bábovka tak, jak ji peče babička.
Hodnocení
4.7
/ 5 (3x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Ostatní
Vejce3 ks
Máslo12 a 1/2 dkg
Kakao2 dkg
Rozinky5 dkg
Citron1 ks
Kypřicí prášek do pečiva1/2 ks
Mandle3 dkg
Cukr moučka25 dkg
Hrubá mouka25 dkg
Vlašské ořechy5 dkg
Smetana 30%200 ml
Na ozdobu
Cukr moučka
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 170 °C. Oddělíme žloutky od bílků ze tří vajec. Do misky odvážíme cukr a přidáme máslo, které jsme nakrájeli na malé kousky. Cukr a máslo zpracujeme tak, aby vznikla jednolitá hmota.
Za stálého míchání přidáme k máslo žloutky. Pomalu vmícháme kelímek šlehačky. Do směsi přidáme na jemno nastrouhanou kůru celého citronu. Když citronovou kůru ostrouháme, citron přeřízneme na polovinu a celou polovinu citronu vymačkáme do misky se směsí.
Přisypáváme za stálého míchání mouku s půlkou prášku do pečiva. Přisypeme rozinky, nasekané oříšky nebo na jemno nasekané mandle.
Z bílků vyšleháme sníh, který postupně vmícháme do bábovkového těsta.
Vezmeme formu na bábovku vymažeme 100% tukem a vysypeme moukou.
Nyní přijde důležité rozhodnutí - chci bábovku světlou, řezanou nebo celou kakaovou? Pokud máte rádi světlou (nebo jste nenašli doma kakao), všechno dobře rozmíchané těsto vlijeme do připravené a vymazané formy. Na řezanou bábovku nalijte polovinu světlého těsta do formy, do zbytku vmíchejte kakao (asi 5 polévkových lžic). Tmavší směs se pak nalijte do formy na světlou vrstvu. Pokud byste si přáli celou bábovku kakaovou, vmíchejte do celé směsi kakaa podle chuti, minimum je asi 10 polévkových lžic. Teď už máme bábovku nalitou ve formě celou.
S bábovkovou formou opatrně zaklepeme, aby se těsto rozlilo ve formě, a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu. Jestli je bábovka hotová, zjistíte jednoduchým špejlovým testem. Špejli zapíchneme asi do dvou třetin hloubky těsta. Když je po vytažení na špejli ještě mazlavé těsto, klidně pečeme dál. Pokud je špejle suchá, už bychom s vyndáním bábovky neměli otálet. Bábovku necháme vychladnout s utěrkou položenou přes formu. Když se dá forma udržet už v holých rukou, opatrně ji obrátíme a položíme na talíř. Bábovku pocukrujeme a podáváme.