Klasické vepřo-knedlo-zelo našich babiček, za léta dovedené k naprosté dokonalosti.
Hodnocení
4.5
/ 5 (155x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
27x
Ingredience
Příloha
Cukr
Sůl
Ocet
Cibule1 ks
Sádlo
Polohrubá mouka1 lžička
Kysané zelí1 ks
Celý kmín
Podle chuti
Česnek
Sůl
Masox
Mletý pepř
Drcený kmín
Celý kmín
Ostatní
Cibule2 ks
Jablko1 ks
Sádlo
Vepřová pečeně1 kg
Podle potřeby
Voda
Postup přípravy
Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem nebo zabalíme do potravinové folie. Necháme uležet do druhého dne v lednici.
Oloupanou cibuli nakrájíme na půl kolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme naloženou vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby.
Babiččinu vepřovou pečeni pečeme asi 3/4 hodiny přikrytou. Potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé.
Před posledním otočením přidáme do výpeku masox - množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.
Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli.
Když je zelí hotové, osladíme jej podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánvičku sádlo a cibuli rozkrájenou na jemno. Smažíme, až začne růžovět, a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zapěnit. Potom ji zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme zelí přikyselit nebo přisladit.
Babiččinu vepřovou pečeni podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, přílohou je připravené podušené zelí.
Je možné dočíst se postup receptu? Prosím o návod, jak se k němu dostat.
Milada
vepřová od maminky
Jasem narozená v min. století (1933/, tatínek miloval vepřovou pečeni od maminky, ale z krkovice, musela být trochu prorostlá. Maso protkla úzkými proužky mrkve ,posolila, okmínovala, nechala odležet, nakrájela hodně cibule na měsíčky, tu dala maličko zesklovatět, přidala utřený česnek, jablko na čtvrtky a pekla - detaily postupu si nepamatuji, byla jsem malá. Stalo se jednou v neděli, maso bylo upečené a maminka nechala pekáč s maso na otevřené troubě trochu zchladnout , najednou přiběhl Baryk a milá pečeně ukončila nedělní oběd v jeho tlamě. A protože to byl pes záchranář, ta byl jenom trochu bit, že se toto nedělá, oběd byl bez tatínkovy oblíbené pečeně. Mamka rychle uvařila celer, udělala celerové řízky a bylo to taky dobré. Ttínek se nezlobil a pochutnával si i na celerových řízkách.Takže přeji dobrou chuť, . Milada
holly
Re: Re: vývar
To bych tak neřekla, babičce může být třeba 45 - 50 let a to se masox valil do všeho. Už za 1. republiky (možná i dřív, nevím) bylo k dostání maggi, takové malé kostičky, takže i praprababička neměla problém tuhle vymoženost používat.
Jandová
Re: Re: :))
Ale sádlo i máslo je podle posledních výzkumů zdravější než umělé tuky, včetně rafinovaných olejů. Vařit z olivového oleje Taky není žádná darda, do mnoha jídel se chuťově vůbec nehodí.
Jan
Re: :))
Sádlo je jedna věc, kupa chemie je věc druhá, moc bych to nesrovnával.