Arméni by se asi divili, ale je to můj vlastní recept na motivy arménské kuchyně. Pokaždé jí musím uvařit ten největší hrnec, jaký mám.
Hodnocení
3.1
/ 5 (80x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Podle chuti
Česnek2 stroužky
Sůl
Bazalka
Mražená zelenina1/2 balíčku
Mletý černý pepř
Čubrica
Bujón bylinky bazalka+tymián2 kostky
Ostatní
Paprika2 ks
Rajče5 ks
Studená voda1 dl
Mleté vepřové maso500 g
Cibule1 ks
Brambory4 ks
Postup přípravy
Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nasekáme najemno a česnek prolisujeme. Oboje vmícháme do mletého masa. To osolíme, opepříme, ochutíme čubricou a důkladně promícháme s trochou studené vody, aby šlo z masa dělat kuličky.
Dáme vařit vodu s kostkami bujonu a solí. Zatím si z masové směsi uděláme malé knedlíčky - kuličky o průměru asi 1,5 cm.
Ty vhodíme do vařicí vody, ztlumíme oheň a necháme asi 10 minut vařit.
Mezitím si očistíme brambory a zeleninu, vše nakrájíme na kostky. Přidáme do polévky včetně mražené zeleniny a vaříme doměkka.
Arménská polévka se nezahušťuje, proto by měla být dostatečně hustá. Můžeme ji ještě okořenit špetkou čubrice.
Těsně před skončením varu přidáme do arménské polévky bylinky. Nejlepší je bazalka a tymián.
Obměna: místo kuliček z mletého masa můžeme uvařit kuřecí křidýlka. Místo čubrice můžeme použít adžiku. Arménskou polévku podáváme horkou.