Černý čaj nasypeme do sítka a vložíme jej do šálku. Zalijeme ho do 3/4 vroucí vodou a luhujeme 5 minut, poté sítko vyjmeme.
Do výluhu z čaje nalijeme mléko nebo smetanu pro mlsnější jazýčky a je hotovo!
Čaj podáváme k rozinkám, oříškům, dezertům, nebo jenom tak.
Sypaný černý čaj můžeme nahradit pravým černým čajem v sáčku.
U anglické šlechty se vroucí čaj do šálku naléval před mlékem. Zvyk nalèvat nejdříve mléko vzešel od chudších vrstev, kde se obávali, že by mèně kvalitní porcelán tepelným šokem praskl. S chutí čaje to nemá nic společného.
Jana.cz
Re:
A proč né. Jasně, že anglický čaj se slévá i přes sítko. Jen navíc se používají kabátky na hrnky či konvice a hrnek má být teplý.
Časnačaj
Nebarbarský navod na čaj s mlékem
http://web-denik.blog.cz/1205
/caj-po-anglicku
http://home.tiscali.cz/tapta/c
ajovna/piti.htm
Jak se tedy připraví takový pravý anglický čaj? Základem všeho je dobře předehřátý čajník (teapot). Někdo jej proplachuje horkou vodou, někdo nahřívá za sucha. Je též možno vykoupat konvici v horké vodě nebo ji horkou vodou polévat tak aby se voda nedostala dovnitř. Jak je libo. Potom se do čajníku nasype čaj - jedna lžička na každý šálek plus jedna lžička na čajník. Zalije se právě vroucí vodou a nechá se 3-5 minut vyluhovat. Než se čaj vyluhuje, připraví se do vyhřátých šálků 3-4 polévkové lžíce ohřátého (ne vroucího) mléka, do kterého se posléze nalévá čaj. Zdůrazňuji: čaj se lije do mléka, nikdy naopak! Angličané tvrdí, že dolévání mléka do čaje kazí aróma i chuť nápoje, a podobnou chybu hodnotí jako nevychovanost.
Christine
Čaj
Tento čaj jsem poprvé ochutnala z donucení v čajovně a čekala jsem, že nebude moc dobrý. Opak je ovšem pravdou.
Jsem ráda, že jsem našla recept na tento čaj.
Velké díky autorce :)
lumik
čaj
někdy vážně žasnu nad recepty,čaj v sítku snad zná každý a hlavně v Anglii se čaj vaří kapku jinak