Pravá anglická snídaně (Full English Breakfast) má svůj původ už na středověkém anglickém venkově a dnes je nedílnou součástí víkendových rán, či spíše dopolední většiny Angličanů.
Hodnocení
5.0
/ 5 (2x)
Doba přípravy
20 min
Ingredience
Ostatní
Vejce2 ks
Máslo1/3 kostky
Rajče2 ks
Klobása2 ks
Žampiony1 hrst
Anglická slanina300 g
Toast4 ks
Fazole v tomatové omáčce1 plechovka
Postup přípravy
Základ anglické snídaně tvoří vejce, slanina, klobása, fazole v tomatě, pečené žampióny a rajčata.
Vejce se dělá nejčastěji v podobě mírně tekutého volského oka, přípustná jsou však i vajíčka míchaná. Anglická slanina s rovnoměrným poměrem tuku a masa obvykle pochází z Yorkshiru.
Neměly by chybět tradiční anglické klobásky, ale v našich podmínkách je můžeme nahradit grilovacími klobáskami. Ty se opečou na pánvi stejně jako slanina a podávájí se na talíř k volskému oku s ohřátou porcí fazolí a na másle pečených žampionů.
Nakonec přidáme grilované rajče.
Součástí anglické snídaně může být tzv. black pudding - kousek opečeného krvavého jelita, bramborové placky, toasty s máslem či hranolky.
Anglická snídaně má mnoho obměn v závislosti na regionu. Zkuste si ji připravit.
Důležité:
- všechno musí být postupně připravováno velmi pozvolna (aby se tuk nepřepálil) na pánvi s minimálním použitím přidaného tuku (tzn, že fazole jsou ohřívány až nakonec)
Jo a
- černý pudding... se salámem nemá nic společného = > chutná podobně jako náš prejt (a taky je to vlasrně prejt) existuje i bílý a nejčastěji je to ze skopové krve nebo vnitřností
Ve Skotsku seženete pod názvem haggis
- slanina v anglii je syrové nasolené maso, na tenko nakrájené, které může být velmi lehce nakouřené (azuzené) - to co se u nás prodává jako " anglická " s tím nemá ani za mák nic společného (pravou seženete třeba v M & S)