Návod na výrobu vlastního ananasového džemu, který se hodí na vánoční cukroví, ale i na bagetu s máslem nebo jako atraktivní dárek.
Hodnocení
3.8
/ 5 (13x)
Doba přípravy
160 min
Ingredience
Ostatní
Ananas4 ks
Cukr krupice1 kg
Postup přípravy
Z ananasu odřízneme zelený konec a podélně jej rozčtvrtíme. Z každé čtvrtiny seřízneme podélně vnitřní tvrdý košťál, dužninu úzkým nožem opatrně odřízneme z každé strany do poloviny od kůry a nakrájíme na kostičky.
Kostičky ananasu i celé košťály nasypeme do většího hrnce a pomalu vaříme pod pokličkou. Jakmile pustí šťávu (asi po hodině), přisypeme cukr. Občas promícháme a vaříme celkem 2 - 3 hodiny. Ananas se nerozvaří, po částečném vychladnutí vyjmeme vyvařené košťály a zbytek rozmixujeme ponorným (nebo klasickým) mixérem. Mixujeme na hrubost podle chuti, můžeme nechat i nerozmixované kousky. Poté džem znovu zahřejeme k varu a plníme do malých zavařovacích sklenic, nejlépe šroubovacích. Po pečlivém uzavření naplněné sklenice pro jistotu sterilujeme ve vodní lázni při cca 80 - 90 °C asi 10 minut.
Z jednoho ananasu vznikne asi 350 ml džemu (malá zavařovací sklenice omnia).
Cukru můžeme dát i méně, podle chuti. Protože dužninu mixujeme, nemusíme přidávat žádné želírovací prostředky.
Přiznám se, že jsem to vařil 40 min a nebyl problém, akorát cukr podle sladkosti ananasu, dělal jsem cca 6 kg čisté váhy a dal tam 2,4 kg cukru a marmoška je sladká. Je pravda, že mám ananas skoro z pole, takže žádné dozrávání cestou do Evropy. Proto je potřeba vyzkoušet. Další věc, co si dát pozor, nenechat vařit cukr a ananas dlouho spolu, cukr začne krásně karamelizovat, ale je to možná o to zajímavější.
Zítra dělám dalších asi 15 ks ananasu, tak uvidíme, jak dopadneme.
Zdravím