Recept na tradiční sladké turecké pečivo, které má velmi jemné, nadýchané a lehké těsto. Acma bývá různých tvarů a posypaná mákem nebo sezamem.
Hodnocení
2.9
/ 5 (32x)
Doba přípravy
120 min
Ingredience
Těsto
Sůl1/3 lžičky
Vejce1 ks
Mléko150 ml
Droždí42 g
Cukr krystal4 lžíce
Slunečnicový olej50 ml
Vanilkový cukr1 balení
Kypřicí prášek do pečiva2 lžičky
Hladká mouka extra special 00500 g
Cukr krystal1 lžička
Hustý bílý domáci jogurt150 ml
Na potření
Žloutek1 ks
Mléko1 lžíce
Slunečnicový olej50 ml
Na ozdobu
Celý mák1 lžíce
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr krystal, vanilkový cukr, prášek do pečiva a promícháme. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
K vykynutému kvásku přidáme 150 ml bílého hustého neochuceného domácího jogurtu, můžeme použít jogurt řeckého typu, 50 ml slunečnicového oleje, 1 celé vejce a vymícháme řidší hladké měkké těsto. Kdyby těsto velmi lepilo, přidáme trochu mouky.
Na desku rozetřeme jemnou vrstvu oleje a stejně na ruce. Těsto rukama z mísy vybereme a pootáčíme ho v oleji na desce. Mísu také jemně potřeme olejem, vrátíme těsto do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
Desku znovu potřeme olejem, pomocí stěrky vykynuté těsto z mísy dáme na desku a stěrkou rozdělíme těsto na dvě poloviny. Dále stěrkou každou polovinu rozdělíme asi na 70 g části. S těstem se výborně pracuje. Z těsta bude mít 14 kusů. Každou část zakulatíme na bochníček a poskládáme na olejem natřenou desku.
Z každého bochníčku naolejovanými dlaněmi rozválíme delší váleček, uchopíme do rukou oba konce a váleček vícekrát v protisměru spirálovitě zatočíme a stočíme do šneka. Jeden konec založíme na spodek a druhý konec provlečeme ve středu zespodu směrem nahoru a máme požadovaný tvar pečiva.
Vytvořené šneky uložíme dále od sebe na plech s teflonovou fólií, necháme 15 minut přikryté vzdušnou utěrkou na teple ještě vykynout. Když šneci vykynou, potřeme je vaječným žloutkem rozšlehaným s polévkovou lžící studeného mléka a posypeme celým mákem nebo sezamem.
Turecké pečivo vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev. Na spodek trouby vložíme hrneček s vroucí vodou a pečeme 25 až 30 minut, dokud nezíská pěknou zlatohnědou barvu na povrchu. Upečené pečivo vybereme a necháme vychladnout na mřížce.
Acma je velmi oblíbené turecké sladké pečivo, známé i ve světě. Nejčastěji mívá tvar šneků, věnečků nebo našich žemlí. Acma bývá různě posypaná, nejčastěji mákem nebo sezamem. Pečivo má příjemnou nepřeslazenou chuť.
Díky jogurtu, oleji, prášku do pečiva a dvojnásobné dávce droždí než je obvyklé na toto množství mouky je acma velmi jemná. Pečivo je krásně nadýchané a úžasně lehké jako pírko. Toto pečivo je známé nejen na sladko, ale i na slano, nejčastěji se plní mletým masem, špenátem, sýrem feta a podobně.
U nás byla Acma na sladkou snídani, jen se tak po ní zaprášilo. Jeden kus jsem uchránila a měla jsem ho druhý den ke kávě a mohu konstatovat, že i druhý den bylo měkké a vláčné.
Re: Komentář k receptu Acma - turecké sladké pečivo
Ahoj Jarnka, dakujem za poklonu :-) Vážim si to!!! :-)
stále sa učím tureckú kuchyňu, doma milujeme ich jedlá, sú to veľmi svieže a pestré jedlá, väčšinou ľahko stráviteľné a majú pre nás zvláštne korenia a množstvo byliniek, vychádzajú z čerstvých surovín, kombinácia surovín veľmi záleží na geografickej a náboženskej oblasti a preto sú aj zdravšie ako naše jedlá. zákusky a cukrovinky však bývajú často veľmi sladké, na kysnutom ceste nikdy nechýba sezam, ľan a černucha - semienka. učím sa rôzne, pozerám turecké seriály o varení na TV Paprika, TV Spektrum, videá na youtube, kuchárske knihy, turecké recepty z netu, často si z rôznych jazykov sama prekladám, pozriem históriu. hlavne konzultujem šéfkuchárov znalých tureckej kuchyne a priateľov s podobnou záľubou :-)