Lupina bílá (amigo, také žlutá nebo červená - podle barvy květu) se pomalu začíná usazovat na našich polích. Zatím je lupina téměř neznámým pojmem, ale již v blízkém časovém horizontu doplní sortiment luštěnin.
Složením je velmi podobna sóje. Jejími přednostmi je především vysoký podíl bílkovin, nízký obsah tuku a také nízký obsah sacharidů.
Mouka z lupiny, která u nás již vyrábí, se používá při výrobě těstovin, v cukrářských výrobcích, v pekárenství, kde je mohou její směsi zcela nahradit vejce (výroba cukroví).
Mouka z lupiny totiž dokáze prodloužit spotřebitelksou trvanlivost pekařských výrobků, i běžného pečiva.
Tento poznatek je poměrně snadno vysvětlitelný, jednak vlivem vysokého obsahu vlákniny v mouce, dále tuky obsažených v lupině a přírodními emulgátory v semenech lupiny.
Lupinu uvítají především lidé nemocní celiakií, kterých neustále přibývá. Z lupiny se také vyrábí produkt Lopino.