Kdy jindy než na podzim si uvařit něco k večernímu mlsání! Zkuste recept z internetového magazínu Proženy.cz a jistě nebudete litovat.
A pokud rádi trávíte večer s něčím dobrým před televizí, máme pro vás skvělou zprávu. Už na jaře příštího roku si můžete zvěřinové recepty vychutnat při sledování nového komediálního seriálu Revír, který právě nyní natáčí Televize Seznam.
V roli myslivců se představí například David Prachař či Marek Taclík. Takže se máte opravdu na co těšit!
NA MASOVÝ ZÁKLAD
600 g kančího masa
2 lžičky čerstvých bylinek
2 bobkové listy
10 kuliček jalovce
1 lžička pepře
100 g sádla
100 g špeku
200 ml portského vína
1 lžička soli
4 stroužky česneku
NA JÁTRA
1 cibule
50 g sádla
1 kg kachních jater
sůl
50 ml portského vína
NĚCO NAVÍC
slanina
lískové ořechy
sušené brusinky
Postup
- Maso, kančí či dančí, a nejlépe málo šlachovité, jako je kýta nebo plec, pokrájejte na menší kousky a dejte do pekáče spolu s kořením (například čerstvý rozmarýn a šalvěj, výborný je ale i tymián nebo sušená provensálská směs). Přidejte v hmoždíři podrcený bobkový list, jalovec a pepř, sádlo (nejlepší je kachní nebo husí), kostičky špeku, portské nebo jiné sladké víno, sůl a nasekaný česnek.
- Přiklopte a pečte 1,5 až 2 hodiny při 200 °C doměkka. Poté i se vší šťávou rozmixujte (ne úplně dohladka) nebo pomelte na mlýnku. Část masa si můžete ponechat stranou a vmíchat ho pokrájené na kousky až do hotové paštiky.
- Mezitím, co se maso peče, pokrájejte nadrobno jednu velkou cibuli nebo čtyři šalotky a nechte pomalu změknout na sádle. Přidejte od žilek očištěná kachní, králičí nebo kuřecí játra, zprudka orestujte, a když jsou měkká, dost osolte a podlijte trochou vína. To nechte odpařit, stáhněte z ohně, a když je směs už jen vlažná, také ji rozmixujte nebo pomelte.
- Maso a játra smíchejte a případně dochuťte. Paštika by měla být lehce přesolená, po vychladnutí se její chuť zjemní. Nyní ji můžete už rozdělit do skleniček, nebo ještě doladit vmícháním pražených lískových ořechů, mandlí či sušených brusinek. Ty nejprve přelijte vroucí vodou, nechte 10 minut nabobtnat a vodu z nich poté vyždímejte.
- Pro slavnostnější variantu vyložte formu na srnčí hřbet potravinářskou folií a plátky slaniny a směs do ní pořádně upěchujte. Naopak skleničky můžete ještě zalít rozpuštěným sádlem, máslem nebo želé připraveným dle návodu na obalu ze želatiny a portského.
- Nechte v chladu nejlépe do druhého dne odležet, paštiku ale asi 30 minut před podáváním vyndejte z lednice. Vydrží zhruba tři dny.
Tip: Pro delší trvanlivost skleničky ještě alespoň hodinu (nebo hodinu první den a hodinu druhý den) při 100 °C zavařujte. Játra pak nemusíte úplně propékat, protože se tepelně upraví při sterilaci.
Další recepty nejen na zvěřinu najdete na internetovém portálu Proženy.cz.